· ОУП
Община Стрелча почете будителите - „далечни и близки строители на съвременна България“
неделя 01 ноември 2020 - 20:21:15

 1 ноември – Деня на народните будители бе отбелязан в Стрелча с тържествено честване.
Денят на народните будители,  част от триадата празници в българския празничен календар, посветени на просветителството и книжовността, започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на първоучителите - светите братя Кирил и Методий от Кмета на Община Стрелча – инж. Георги Павлов и Общинска администрация, председателя на Общински съвет – Стрелча – г-жа Иванка Илиева, НЧ „Просвещение-1871“. СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, директора на гимназията -  г-н Ганчо Грозев и граждани. 
str201101v3.jpg
 
 
 
В духа на учредената през 1922 г. традиция за честване на будителите на отечеството, под светлината на горящите факли в двора на Историчския музей, носени от възпитаниците на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, бе прознесено слово за будителството като духовна категория, бяха произнесени имената и провъзгласени делата  на  книжовници, просветители и творци на „Мати Болгария“.

Изложбата „Към светли бъднини“, подготвена от екипа на Исторически музей – Стрелча, представи приноса на стрелчани за формиране българската идентичност, просветителство и култура.
 
str201101v.1jpg.jpg
 
 
str201101v.jpg
 
str201101v.1jpg.jpg
 
 
 изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.