+ A | - a | A
· ОУП
ОБЩИНА СТРЕЛЧА ПОСРЕЩНА 22 АПРИЛ – ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА С РЕЗУЛТАТНИ ЗА ЕКОЛОГИЯТА ИНИЦИАТИВИ
събота 22 април 2023 - 11:05:10

ден на земята
 
В навечерието на Международния ден на Земята - 22 април, участниците в екологичните инициативи, организирани от Община Стрелча, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, НУ „Паисий Хилендарски“, ДГ „Д-р Стайко Стайков“ и младежите от Ромския квартал на Стрелча, отчетоха впечатляващи и ефективни  резултати.


ден на земята ромски квартал
 
Началото на местната екологична кампания бе дадено на 18 март  2023 г.  В рамките на „зеления месец“ бяха осъществени акции за почистване на зелени площи, градинки, места за обществено ползване и  крайградските зони.
Особено активно бе участието на младежи и деца от Ромския квартал, които с много желание и чувство за отговорност към околната среда почистиха натрупаните отпадъци  в  общинските зелените площи и детската площадка в квартала. Участниците представиха впечатляващо общината в надпреварата  „ЕКО ОТГОВОРНА Община на България“, организирана от сдружение „BG Бъди активен“ - част от кампанията “Искам да съм полезен… Рециклирай ме!”. Съучастник в полезното дело бе ОП „БКС и ОИ“, чиито служители извозиха събраните боклуци.
Петъчният 21 април, в който се проведе финалния етап на кампанията „Екоклас“, организирана от Община Стрелча  в сътрудничество с  Екопак България  и сдружение „BG БЪДИ АКТИВЕН“, бе най-очакван от учениците от двете училища на територията на общината и децата от детската градина. Съвсем резонно състезанието между класове и групите за предаване на най-голямо количество използвани рециклируеми пластмасови и метални опаковки  се превърна в своеобразен празник на екологията.
Кампанията се провежда за втори път и ненапразно -  резултатът от събраните пластмасови бутилки и метални опаковки е два пъти повече от миналата година - 1420 кг.
ден на земята средно училище
 
ден на земята основно училище
 
ден на земята детската градина
 
В общото класиране победители са учениците от  НУ „Паисий Хилендарски“ с 545 кг събрани отпадъци, следвани от учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ с 465 кг и възпитаниците на ДГ „Д-р Стайко Стайков“ с 409 кг. Училището първенец прибави към многобройните си отличия и купа от надпреварата.
Класовете-победители от двете училища  - VIII, II “a“ и III “а“ бяха наградени с грамоти и билети за кино прожекция в кино „Арена“ – София.
Вторите места, отредени на VI „а“ и  I „а“ и третите места за V „а“, V “б“ и I „б“ клас получиха топки за баскетбол, волейбол и футбол.
На училищата  бяха предоставени цветни  кошчета  за разделно събиране на отпадъците.
Победителите от ДГ „Д-р Стайко Стайков“ -  4-та група „Пчелички“  получиха купа, грамота,  топки и рециклиращо камионче, а вторите – 3-та група „Слънчо“ – топки, фризби продукти и стикери.
И тази година  натрупаните знания на малките еколози от НУ „Паисий Хилендарски“ и ДГ „Д-р Стайко Стайков“  бяха  представени чрез таланта им в изложби и сценични изяви.
изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.