+ A | - a | A
· ОУП
Нов голям ремонт на водохващането към Пречиствателната станция за питейни води стартира Община Стрелча
вторник 21 май 2024 - 14:55:29

багер 
 
Само в рамките на десет дни Община Стрелча стартира втори проект от изключителна важност за жителите и гостите на града. След даденото начало на ремонтните дейности на общинската сграда на поликлиниката, днес – 21 май, в местността Скумсале започна ремонта на водохващането към Пречиствателната станция за питейни води на град Стрелча.

бент на водохващането
 
Съоръжението, което е изградено през 1937 г. е в окаяно състояние загубите на вода са над 80%. Проектът предвижда изграждане на бетонна конструкция в  долната част на съществуващото водохващане. Тя се оформя като част от съществуващият бент и е с неговата височина и дължина. В обсега на новопроектираните бетонови работи, фронтално на водното течение ще се монтира метална решетка от INOX тип „Коанда. Преминалата през решетката вода се отвежда към събирателен канал под решетката към отвеждащия водопровод до ПСПВ Стрелча. Отстрани на решетката е предвиден отвор – изпускател, затворен със савак.
По този начин  ще се повиши качеството на питейната вода преди да влезе в довеждащия водопровод. Решетката ще изпълнява функцията на филтър, като ще предотврати влизане на  клони, листа, иглички, както и неразтворени частици като пясък, чакъл, глина и почва.
 
бент на вадахващанетобент на водохващането
Относно новото съоръжение пояснение даде кметът на общината инж. Георги Павлов. Той коментира, че с ремонта на водохващането не само ще подобри чистотата на водата, но и  ще се елиминират досегашните разходи за ерозия, повреди и блокиране на тръбопроводите и съоръженията. Не на последно място ще се облекчи значително работата на служителите на водното дружество, които отстраняват наносите и повредите с физически труд в условия на труднодостъпност до водохващането.
Проектът ”Ремонт, реконструкция на водохващането към Пречиствателна станция за питейни води,  гр. Стрелча“ е финансиран от държавния бюджет на Република България.
 
река пот бента на стрелча
 
Багер прокарва пят към водохващанетоизглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.