+ A | - a | A
· ОУП
С общоградско тържество и богата културна програма община Стрелча посрещна 24 май и 180-та годишнина от началото на светското образование в града
понеделник 27 май 2024 - 10:26:43

24 май официални лица
 
 
Богата културна програма беляза тазгодишния двоен стрелчански празник на просветата и книжовността, чиято кулминация - общоградското тържество, по традиция се състоя на площад "Дружба" на 24 май.
В приветственото си слово и в празничното обкръжение на директорите на учебните заведения, учители, ученици, граждани и гости, кметът на общината - инж. Георги Павлов заяви, че Стрелча, която чества 180-годишен юбилей от учредяване на светско училище, е емблематичен пример за почитта на българина към книгата и образованието. Той подчерта, че тази знаменателна годишнина, както ни вдъхновява, така и ни задължава във време на триумф на материално силния, а не на моралния и духовния, да следваме заветите на книжовниците.

поднасяне на плакета от георги павлов
 
 
И тази година бе спазена традицията, в която кметът инж. Павлов връчи общинските награди в образованието. За "Учител на годината" за предучилищен, начален, прогимназиален и гимназиален етап на образование за 2024 г. бяха признати Стоянка Тодорова, Радка Иванова, Евгения Парталска и Теодора Генчева. С призванието "Ученик на годината" бяха отличени Радина Власакиева, Ния Орцева и Елица Ублекова съответно от IV, VII и XII клас.
Колективен носител на наградата "Деятел на културата" тази година е талантливият театрален състав към НЧ "Просвещение-1871".
За „Цялостен принос за развитие на образованието в община Стрелча” призът получиха Недка Пайтакова – старши учител в НУ „Паисий Хилендарски” и Светлана Татарова – старши учител по история и цивилизация в СУ „Св. Св. Кирил и Методий”.
По повод 180-годишния юбилей и 80-годишнината на СУ „ Св. Св. Кирил и Методий“, президентът на Република България г-н Румен Радев удостои училището със своето отличие - плакет „Св. Св. Кирил и Методий“, а отправеният поздравителен адрес от името на държавния глава прочете г-н Ганчо Грозев – директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий". Той отправи и своя поздрав към зрелостниците, след което се състоя очакваната церемония по прощаване на учениците от XII клас със знамето и любимите учители.
На тържественото събитие кметът инж. Павлов връчи специалните и годишни стипендии на Община Стрелча за талантливите стрелчански ученици, а именно: специални стипендии за 2024-та получиха Иво Манев Николов и Васил Николаев Мелин - съответно 11 и 10 клас при СУ „Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Стрелча, завоювали златни медали от Европейската купа по кикбокс - Пловдив.
Еднократно финансово подпомагане бе присъдено на Николета Грозданова Нешева - ученичка в 7 клас в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Стрелча, класирала се на трето място в Националното състезание по информационни технологии „IT Знайко“, проведено в Пампорово и на Кирил Олгов Луков - ученик в 11 клас в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ за сребърен медал от Европейската купа по кикбокс.
 
тържество в читалището
 
Във връзка с юбилейната годишнина на 23 май Община Стрелча и учебните заведения организираха впечатляващ спектакъл с участието на учители и ученици от СУ „Св. Св Кирил и Методий“, НУ „Паисий Хилендарски“ и ДГ „Д-р Стайко Стайков“ под надслов "За стрелешкото училище - шапки долу!", който с присъствието си уважиха кметът на общината инж. Георги Павлов, зам.-областният управител Стефан Димитров, началникът на РУО - Пазарджик г-жа Ружа Стоянова- Семерджиева, заместник кмета на общината г-н Васил Кацаров, Негово благоговейнство отец Стоян Стоянов, настоящи и бивши директори и учители в учебните заведения в Стрелча.
Автори и реализатори на творческия спектакъл със запомнящото се заглавие са Цветанка Няголова, Мариана Няголова и Енчо Божков.

изложба в читалището
 
На 21 май се състоя представянето на книгата "180 години светско образование в Стрелча”, дело на екипи от ДГ"Д-р Стайко Стайков", НУ "Паисий Хилендарски", СУ "Св. св. Кирил и Методий" и Исторически музей, а началото на тържествата даде едноименната изложба в музея, открита на 10 май.
 
 представяне на книга в младежкия дом
 
 
 
публика за 24 мая на площадаизглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.