+ A | - a | A
· ОУП
С разнообразна програма Стрелча отбеляза IV-я фестивал на туризма и етеричните култури
понеделник 03 юни 2024 - 09:49:40

посещение на розова градина 
Традиционни и нови акценти имаше в празничната програма на тазгодишния двудневен IV-ти фестивал на туризма и етеричните култури в Стрелча, който се проведе на 31 май и 1 юни.
В тържественото си приветствие кметът на общината инж. Георги Павлов заяви, че Фестивалът на туризма и етеричните култури, правоприемник на Празника на розата, е успешният начин Стрелча да популяризира богатия си туристически ресурс и да покаже специфичното в него.

посещение на розова градина
 
Розоберът отново беше в центъра на програмата, а активни участници в проявата „По пътя на розовото масло" бяха депутатите от 49-то Народно събрание Екатерина Захариева, Стефан Мирев, евродепутатът Андрей Новаков, председателят на Общински съвет - Пазарджик Найден Шопов, директорът на „Инспекция по труда - Пазарджик“ Димитър Търпов и много туристи от цялата страна.
Певческите групи „Стрелица" и „Роден край" към НЧ „Просвещение - 1871г." пресъздадоха традиционен розобер, а любезните домакини от „Старата розоварна" - Катеко Ltd демонстрираха пътя за добив на течното злато и почерпиха присъстващите със запазената си марка - гюлова ракия, ликьор и сладко от рози.
Преди откриването на фестивала в проявата „Лечебната сила на минералната вода” Минерална баня и Медицински център „Стрелец“ очакваха своите посетители в Деня на отворените врати.
Фестивалът беше открит на 31 май от г-н Васил Кацаров - заместник кмет на Община Стрелча, който поздрави децата на Стрелча с предстоящия им празник.
 
детски празник
 
детски тържество
 
Важен акцент беше детското забавно шоу по повод Деня на детето, което се проведе в първия фестивален ден. Конкурсът за най-красив костюм на розова фея и розов венец излъчи своите призьори, а за доброто настроение на децата се погрижиха Община Стрелча, обществените възпитатели от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и колективът на НЧ „Просвещение – 1871 г.", които организираха проявата „Цветно приключение” за създаване на най- дългата рисунка и детско шоу с участието на аниматори от парти агенция. Общински съвет – Стрелча и фирма „Тони 1911" - ЕООД осигуриха лакомствата за всички деца.
 
 гост на община Стрелча бе фондация Пендариум и поетесата Татяна Косева
 
В първия ден на фестивала гост на община Стрелча бе фондация "Пендариум" и поетесата Татяна Косева, която представи книгата „Звън на цикади", а песните на Певческа група "Родолюбци" към НЧ „Просвещение -1871г." бе чудесно допълнение към творческата вечер.
Следобедните фестивални часове бяха отредени на забележителната туристическа атракция на сдружения „Антична Тракия“ и „Ситалк“, които презентираха антична мода и въоръжение, воински игри, тракийски пир, ритуал към Дионис, антична битка и антична кухня.
 
туристическа атракция на сдружения Антична Тракия и Ситалк
 
Очаквана от жители и гости бе и станалата вече традиционна стрелчанска трапеза, тази година под надслов „Вкусове от Стрелча", в която се включиха: Балнеохотел „Роза“, Хотел-ресторант „Средна гора“, Къща за гости „Митьова къща“, ресторанти „Райя“, снек-бар „Централ“, фирма „Ефи-220-Енчо Фингаров“, „Бонита хотел СПА“, група „Горски здравец“ и Домашен социален патронаж.
 
традиционна стрелчанска трапеза
 
традиционна стрелчанска трапеза
 
Втората фестивална вечер завърши с чудесния концерт на ансамбъл „Тракия", а по време на двата дни стрелчани и гости имаха възможност да разгледат и да си закупят продукти от Алеята на ароматите и Алеята на занаятите.
хоро на публиката и ансамбъл Тракия
 
местна туристическа борса
 
Туристическият информационен център представи станалата вече традиционна Местна туристическа борса, а Историческият музей организира свой щанд на който предложи на туристите атрактивни сувенири и рекламни материали.
Изложбата „Мильо Маринов Балтов – романтичният образ на вярата” бе представена в Исторически музей.
Фотоизложбата „Магията на стрелчанската земя“, организирана от НЧ „Просвещение -1871 г.", с изразните средства на фотографията, показа магнетизма на Средногорието.изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.