+ A | - a | A
· ОУП
ПЪРВА НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „БОГДАН ОВЕСЯНИН”
понеделник 06 октомври 2014 - 13:09:42


Община Стрелча обявява конкурс за Национална литературна награда  „Богдан Овесянин”, съгласно приет статут с решение № 877/25.09.2014г. на Общински съвет- гр. Стрелча.


През м.ноември 2014-та година  Община Стрелча ще връчи за първи път тази награда във връзка със 70-годишнината от създаването на гимназията в гр.Стрелча. Датата ще бъде обявена допълнително.
Наградата се дава за цялостно творчество. Присъжда се за постижения в българската литература, за изследвания върху творчеството  на Богдан Овесянин и за популяризирането му. С наградата се удостояват съвременни български поети, писатели, литературни критици и изследователи в родната литература.
Община Стрелча ще събира предложения за присъждане на Национална литературна награда „Богдан Овесянин” в срок от 1 октомври до 31 октомври 2014г.
Номинации могат да правят  институции, творчески организации,  сдружения, специализирани литературни издания и Неправителствени организации, свързани с литературата.
Комисия в състав Боян Ангелов – Председател на Съюза писателите в Р България, Христо Ганов – главен секретар на Съюза на писателите в Р България, Мариана Няголова – председател на Общински съвет – Стрелча и Председател на НЧ „Просвещение”.
Стойността на наградата е 1000 /хиляда/ лева и плакет, осигурени от Община Стрелча и Почетна грамота от Съюза на българските писатели.

СТАТУТ
На Национална литературна награда „Богдан Овесянин”

1. Име на наградата: „Национална литературна награда „Богдан Овесянин”.  Учредена е през 2014 година като израз на признание към личността и таланта на твореца и пръв директор на гимназията в Стрелча Богдан Овесянин и 70 години от създаването на гимназията.
2. Учредители на наградата: Съюзът на българските писатели и Община Стрелча.
3. Цел на наградата: Да стимулира автора на художествени произведения  в най - добрите традиции на българската литература.
4. Наградата се присъжда на 4 /четири/  години през месец ноември, съпътстваща с годишнината на гимназията .
5. Стойността на наградата е 1000 /хиляда/ лева и плакет, осигурени от Община Стрелча и Почетна грамота от Съюза на българските писатели.
6. Наградата не се дава посмъртно.
7. Комисията за излъчване на носителя на наградата  е от 3 /трима/ души, съответно двама от СБП и един от Община Стрелча и се назначава от Кмета на община Стрелча.
8. Наградата се дава за цялостно творчество. Наградата се присъжда за постижения в българската литература, за изследвания върху творчеството  на Богдан Овесянин и за популяризирането му. С наградата се удостояват съвременни български поети, писатели, литературни критици и изследователи в родната литература.
9. Община Стрелча събира предложения за присъждане на Национална литературна награда „Богдан Овесянин”. Номинации могат да правят  институции творчески организации,  сдружения, специализирани литературни издания и Неправителствени организации, свързани с литературата.
10. За наградата  не могат да бъдат предлагани творци, на които вече е присъждана.
Националната литературна награда „Богдан Овесянин” се връчва на специално тържество в рамките на честванията на гимназията през месец ноември.


-----------------------------------------------------------------------------------
БОГДАН ОВЕСЯНИН

Богдан Овесянин, чието истинско име е Тодор Натов е роден в Панагюрище на 11.X.1908 година. Баща му Кръстьо Натов е гимназиален учител, а майка му, Ташена Натова - начална учителка. Деветгодишен остава без баща. Бедността е негов спътник още от люлката му. Любовта към книгите го отвеждат в бащината му библиотека, където общува с героите на руските класици и на българските възрожденски творци.
Първите си поетични опити прави още като ученик в прогимназията. Участвува в редактирането на ученическия вестник "Знание", в един от броевете, на който призовава другарчетата си да подпомагат гладуващите през 1922 година "във великата и необятна руска земя".
От 1922 година до 1927 година учи последователно в педагогическите училища на Панагюрище, Казанлък и Самоков.
Септемврийското въстание през 1923 година разтърсва съзнанието му и слага траен отпечатък в творчеството му. През тези години тай е в плен на поезията на Христо Смирненски и Димитър Полянов. Младежките си стихове печати в "Народна отбрана" и "Български воин".
През 1927 година публикува в "Наковалня" зрели творби с псевдоним Богдан Овесянин. От 1927 година до 1934 година е студент в Софийския университет по специалността „Славянска филология”.
Учителят и поетът у Богдан Овесянин са неразделни и са еднакво полезни за родината.
В началото на 1930 година е приет в Комсомола, а в края на същата година - в Партията. Втората Световна война го заварва в Копривщица като учител. През 1943 година е мобилизиран. В личния си дневник той описва отвращението си от войната.
След 9.IX.1944 година Овесянин отново се връща в Копривщица, но стрелчани го поканват за директор на новооткритата си гимназия и той склонява.
Педагогът-литератор и общественикът-оратор са в стихията си у директора Тодор Натов. Поетът Богдан Овесянин също жадно твори, сякаш предчувствувайки ранната си смърт.

Скромността на Богдан Овесянин е пословична. Той не е събрал най-хубавите си произведения за да ги издаде, за да се представи пред публиката и критиката на България и да получи полагащата му се слава. Притеснявал се когато в негово присъствие се говори за творчеството му. Канен е да отиде в София, където ще има по-добри условия за изява на таланта си, но той отказвал.
Стрелча и стрелчани са възпяти в неговото творчество с преклонение пред героичното им минало:
"Оттук минават хиляди младежи
и спомнят оня подвиг величав –
кога от СТРЕЛЧА храбрите другари
разбиха с песен кървавия враг."
                              "Братската могила"

"Над средногорските балкани
пълзят измокрени мъгли.
Вървят другари-партизани и   
стрелчанин   пред тях върви."
                                         "Ятак"
Бунтовна Стрелча също се прекланя пред таланта и делото на поета и гражданина Богдан Овесянин и му отрежда за вечно жилище най-хубавия си кът - местността "Боровете", при "Братската могила".
По зла ирония на съдбата Богдан Овесянин умира на четиридесетия си рожден ден - 11.X.1948 година. Всяка година на тази дата учениците и гражданите на Стрелча му отдават заслужена почит.

                                                     Николай ИВАНОВ
изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.