+ A | - a | A
· ОУП
ЗАПОЧНА РЕСТАВРАЦИЯТА НА ХРАМ-ПАМЕТНИК „СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ” В СТРЕЛЧА
сряда 29 октомври 2014 - 16:28:06

През месец септември се навършиха и 110 години от освещаването на храм-паметник „Свети Архангел Михаил”. Тази дата бе почетена по нетрадиционен начин. Между празниците Димитровден и храмовия празник Свети Архангел Михаил  протойерей Стефан Табаков отслужи водосвет, с който се даде началото на внушителна по размерите си работа по реставрация и консервация на украсата на църквата.

Храм Свети Арахангел Михаил, Стрелча, Храм-паметник „Свети Архангел Михаил” е не само една от забележителните църкви в страната, но и символ на религиозността и родолюбието на стрелчани.
През 1900- та година стрелчани се обединяват около идеята да построят нов храм, чрез който да изразят преклонението си пред жертвите на освободителните борби. Само за няколко години е построена високата 15 м.  църква  с дарения и доброволен труд.
 Архитектурно храм-паметник „Свети Архангел Михаил” представлява трикорабна базилика с една кръгла абсида и увенчана с осмостенен купол върху третия кораб, който благодарение на многото двуредни прозорци, разпръсква светлината и осветява храма.
Украсата на църквата впечатлява с големия и богато оживен с пластична дърворезба иконостас, а стенописите са дело на местния художник Мильо Балтов. Иконографската програма се различава от традиционната украса на по-ранните православни църкви  и hram_sv_arahangel2.jpgе характерна за началото на XX век със стремежа си за по-реалистично моделиране на образите. На северната външна стена, върху  паметни плочи са изписани имената на убитите в Априлското въстание, Балканските и Световните войни стрелчани.
В момента се реализира програма за спешна реставрационна дейност. Църковното настоятелство е заделило пари от бюджета, с които ще се реставрират стенописите и ще бъдат укрепени мазилките. Самият проект е подготвен още през 2010 г. и е съгласуван с всички институции. Организацията по дейността се води от председателя на настоятелството протойерей Стефан Табаков, а техническата част от члена на Настоятелството- инженер Иван Караиванов.
Работата по възстановяване на украсата на храм-паметник «Свети Архангел Михаил» започна от началото на седмицата и е поверена на трима млади реставратори от Асоциацията на реставраторите в България. Църковното настоятелство е подготвило и дарителска програма, която по замисъл е изключително опростена и прозрачна. Отделните детайли за довършване и реставрация ще бъдат публикувани в каталог, който ще бъде разпространен сред населението и всеки който желае да се включи в родолюбивото дело ще има възможността директно да заплати конкретната реставрационна дейност, а името му ще бъде вписано в специално подготвената Книга на дарителите и в самата църква.изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.