+ A | - a | A
· ОУП
Фестивали

ФЕСТИВАЛ НА ЕТЕРИЧНИТЕ КУЛТУРИ И ТУРИЗМА В ГРАД СТРЕЛЧА
 
Фестивалът на етеричните култури и туризма е нова форма на провеждане на традиционния Празник на розата в Стрелча в отговор на променящите се условия в сектора на розопроизводството, с който празника бе неразривно свързан.
От една страна акцент в програмата на фестивала е  отглеждането на етерични култури и в частност розобера като основен поминък на населението, а от друга програмата е разширена с нови елементи, които представят богатата палитра на туристическите продукти, които Община Стрелча развива и предлага в последните години.
За разлика от еднодневния Празник на розата,  Фестивалът на етеричните култури и туризма се провежда в рамките на два дни. Разпределението на фестивалните прояви е както следва:
 
Преглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размери
Преглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размери
 
Първи ден на фестивала:
 
1.    Откриване на Алея на ароматите и Алея на занаятите, където производители на козметични продукти от етерични масла и на занаятчийски изделия от цялата страна представят продукцията си, която е свързана с българските традиции и характерен за региона поминък.
2.    Откриване на Местна туристическа борса, на която ТИЦ и туристическия бранш презентират възможностите за отдих и туризъм в Стрелча чрез рекламни материали и атракции като дегустация на характерни кулинарни продукти и напитки от розов цвят (напр. сладко от рози и гюлова ракия).
3.    Представяне на нематериалното културно наследство на общината чрез концертни прояви на местни творчески групи, в чийто репертоар е включено музикалното и словесно творчество на Същинска Средна гора.
 
Преглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размери
 
 
Втори ден на фестивала:
 
Във втория ден на фестивала са включени основните елементи, съставящи Празника на розата, който датира от 1996 г. с 23 издания, а именно:
1.    Ритуалът „Розобер”, който се провежда в розовите градини. Участват групи за автентичен фолклор, които пресъздават голямата радост и веселие от настъпващия розобер.
2.    Ден на отворените врати в Старата розоварна в Стрелча – посещение и демонстрация на добиване на розовото масло. Допълнителна атракция са съоръженията и инсталациите на дестилерията, които датират от 50-те години на XX век и са действащите към днешна дата. Програмата на Деня на отворените врати включва също дегустация на различни напитки от рози и танцови фолклорни изпълнения.
3.    Празнична програма на площад „Дружба”
-    Спектакъл-възстановка "Стрелча рози бере”, който проследява целогодишния труд на стрелчани по отглеждането на розите. Спектакълът пресъздава реални сцени от бита, както и пиперливия език и неподправен хумор на стрелчани. Той е както чудомировска закачка и елинпелиново намигване, така и носталгичен поглед към живота.
-    Представяне на Царица Роза
-    Концертна програма.
През целия ден на разположение на жителите и гостите на града са щандовете на занаятчиите и производителите на козметични продукти, както и местната туристическа борса.
Фестивалът на етеричните култури и туризма може да бъде разглеждан като алтернатива на масовия или традиционен туризъм.
 
 
Преглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размери
 
Характеристики на фестивала:
 
1. Провежда се всяка година в края на м. май, в разгара на розобера в рамките на два дни. Организира се от общината и се финансира от общинския бюджет.
2. Основни цели на фестивалната проява са:
- съпреживяването дейностите по осъществяване на  специфичния поминък за Стрелча - розопроизводството и производството на етеричните култури;
 - популяризиране на туристическите възможности на общината;
- популяризиране на музикалното и словесно народно творчество на Стрелча;
-популяризиране на българските занаяти и местна кухня чрез демонстрация;
- представяне на козметичните продукти от розопроизводството и производството на етеричните култури.
3. В първия ден се представя местното самобитно творчество, занаятите, туристическия ресурс на общината.
4. Във втория ден се поставя акцент върху розобера, производството на розово масло и другите етерични култури.
5. Организатори на фестивала са Община Стрелча, ТИЦ, Исторически музей – Стрелча, НЧ „Просвещение-1871”, ТС „Стрелча”, туристически бранш.
6. Участници във фестивала са занаятчийски организации, фирми-производители на козметични продукти, самодейни състави за автентичен фолклор, местни розопроизводители и др.
Преглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размери
 
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.