http://strelcha.bg/index.php
 
ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ


hr_botev18prez.jpg
Презентацията "Христо Ботев" е изготвена от Тодор Цемов - Клуб "Етнография" към СУ"Св.Св.Кирил и Методий" гр.Стрелча по проект "Обединени от знанието"

 


ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-СТРЕЛЧА

АКТУАЛНО
muz170719.jpg


 Стрелча е град с многовековна история. В него са оставили отпечатъци на материална култура праисторически хора, траки, римляни, славяни и българи.
 В Исторически музей–Стрелча, намиращ се в центъра на града са разположени  отделните експозиции показващи героичното и славно минало.


КАТАЛОГ НА EКСПОНАТИ ОТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СТРЕЛЧА С ВИСОКА ХУДОЖЕСТВЕНА И  НАУЧНА СТОЙНОСТ 

---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***

1muzei.jpg

Екпозиция „Археология” – може да бъде проследена историята от създаването на селището, времето на траките и  до епохата на Средновековието. Богата е колекцията от каменни и кремъчни оръдия на труда – перфорирани брадви, полирани тесли и длета, стъргалки, ножове и резци за сърпове от кремък.Голям интерес будят експонатите открити в Тракийската гробница ,,Жаба могила”-колесница четириколка,акротерии,сребърни апликации и глинени съдове.

2muzei.jpg
3muzei.jpg
4muzei.jpg

Експозиция „Българските земи  ХV – ХІХ век” е разположена на втория етаж, обхваща епохата на Възраждането. Етнографската изложба  цели да покаже богатата традиционна материална култура на хората от Стрелча.Тук могат да се видят стрелчански носии и накити,  тъкачен стан и предмети от домашния бит – бъклици, гърнета, медни съдове, тави, жътвени и други инструменти, както и предмети обслужващи скотовъдството. Посетителите могат да се запознаят и с активното участие на стрелчани в Априлското въстание.

5muzei.jpg
6muzei.jpg
7muzei.jpg

В отдел „Художествен”  на третия етаж в Историческия музей ценителите на художественото творчество могат да видят платна на Никола Образописов, Стефан Иванов, Цветан Панчовски, Ненчо Дойчев, С.Раканов и др. Интерес представляват платната на Мильо Балтов - местен художник, учил в първия випуск на Държавното рисувално училище (днес Национална художествена академия) в класа на Ярослав Вешин. Изографисал е иконите на храм-паметника'' Архангел Михаил'' в града и още много други олтари в Южна България.

8muzei.jpg
9muzei.jpg

РАБОТНО ВРЕМЕ НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-СТРЕЛЧА

от 8.30ч. до 12.00ч. -  13.00ч. до 17.30ч.
 
тел. за контакт: 03532/3533
 
ТРАКИЙСКА ГРОБНИЦА
ЖАБА МОГИЛА


РАБОТНО ВРЕМЕ:


Посещение чрез Исторически музей


ТЕЛЕФОН:03532/ 35 33
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.