Новина: Обръщение на кмета на Община Стрелча по повод Празника на розата
(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
понеделник 27 май 2013 - 16:19:28


Скъпи гости от побратимения ни руски град Ессентуки,
Жители и гости на община Стрелча,

За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя с традиционния, 18-ти Празник на розата- 2013- та!
През годините този ден се утвърди като символ на духа на стрелчани. Първият Празник на розата бе отбелязан през 1996- та година, на 15- ти юни. Той стана обичан, желан и очакван от стрелчанските розопроизводители и гости на града.Иван ЕвстатиевНашето родно място е с богата и многовековна история- тук витае духът на много цивилизации, тук отекват стъпките на много поколения, всяко оставило своята диря в днешния ни ден.
Празникът на розата в нашата родна Стрелча е празник със специфични прояви, със свой колорит, заряд и въздействие. Стрелча е сред местата, които са дарени с отлични природни условия за отглеждане на маслодайната роза.
      Отправям най- искрените си пожелания към Вас и Вашите семейства с гордост, защото ние произвеждаме най- качественото розово масло в България!  Правим това с много труд, ентусиазъм, вдъхновение и любов в този невероятен край на страната ни от древността.
    Стрелчанският край е надарен с изключителни богатства- минерална вода, чист въздух, природа, исторически и културни паметници, богат фолклор и традиции. Стрелча е град с многовековна история и курорт с национално значение.
Градът ни може да се гордее и с бюст- паметник на един от най- великите българи- Христо Ботев! Негов автор е скулпторът от Стрелча Иван Карапенчев. Това стана благодарение на общите ни усилия в годината, в която честваме 165- годишнината от неговото рождение и часове преди да почетем Деня на Христо Ботев и на загиналите герои за свободата и независимостта на България. За стрелчани личността на Ботев се свързва не само с националното признание на народния гений, но с отношението на великия поет към тях. Показателна е оценката, която той дава на стрелчани във вестник „Независимост” от 1874 г.: „Стрелчани са надъхани от републикански дух и революционни идеи”.
Личност от ранга  на Христо Ботев не би оставил писмен документ, ако не е бил силно и непосредствено впечатлен от стрелчани.
Отправям своята благодарност от името на всички към дарителите, които направиха възможно откриването на бюст- паметника на Ботев!
Скъпи съграждани, аз съм реалист и знам, че има какво още да се прави, за да се почувствате Вие и Вашите семейства още по- осезателно промяната, но не може да се отрече и факта, че началото е поставено!
Убеден съм, че със съвместните усилия на Общинска администрация, Общински съвет, на държавата, институциите и бизнеса, чрез енергията, желанието и волята на всички стрелчани, ще постигнем по- доброто бъдеще за нашите деца, за нашия град!
Поздравявам най- сърдечно жителите и гостите на община Стрелча по повод 18-ят Празник на розата!
    

Кмет на община Стрелча
                                              Иван ЕвстатиевНовина от Община Стрелча
( http://www.strelcha.bg/news.php?extend.103 )