Новина: ПРАЗНИК НА РОЗАТА 2013
(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
вторник 04 юни 2013 - 16:27:48


18-ят Празник на розата в Стрелча започна по традиция с ритуала „Розобер”, при който под ритмите на стрелчански песни, посветени на розобера символично се пресъздава труда на хората от този специфичен за града поминък. След ритуала гостите сред които бе официалната делегация от побратимения на Стрелча руски град Есентуки, посетиха розоварната, където бяха запознати с начина на преработка на розовия цвят.Празникът на розата тази година съвпадна с Международния ден на детето и общинска администрация бе подготвила детско
Преглед на снимка в оригинални размери
шоу с участието на художника Константин Анастасов и поетесата Елена Дамянова. По време на забавленията бяха раздадени награди на отличените деца в съпътстващия празника конкурс за рисунка на асфалт с учениците от НУ „Паисий Хилендарски”.
За втора поредна година за „Царица роза- Стрелча 2013г.” бе избрана Ваня Ублекова, ученичка от 10- ти клас в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.


Откриването на етнографска експозиция в Исторически музей – Стрелча бе следващото събитие от програмата за празника. Етнографската изложба цели да покаже богатата традиционна материална култура на хората от Стрелча. Тя е представена в няколко тематични плана:
Преглед на снимка в оригинални размери
стрелчански носии, умението на стрелчанката да изработи домашно тъкани платове - чрез експонирането тъкачен стан и предмети, свързани с подготовката на платното и различни видове тъкани – бало за женско и мъжко облекло, чеиз на момите, пребири. Самите носии – работна и празнична с отделните си части, украшения и накити показват мястото и ролята на отделния човек в общността и характерните за Стрелча цветове и орнаменти. В изложбата достойно място е отредено и на предметите от домашния бит – бъклици, гърнета, медни съдове, тави, жътвени и други инструменти, както и предмети обслужващи скотовъдството.
Мажоретният състав към НУ „Паисий Хилендарски”, отборът по Таекуон-до от Стрелча, танцовият състав „Чудесия” и шествието на младостта, красотата и цветята допълниха празничното настроение. След официалното приветствие на кмета на
Преглед на снимка в оригинални размери
Празникът завърши с илюминации.
общината Иван Евстатиев розопроизводители и гости на града се радваха на песните на Стефан Диомов и неговата група „Петте сезона”.

Първият празник на розата е отбелязан на 15- ти юни 1996- та година.Организиран е от община Стрелча и „Българска роза- Пловдив” ЕАД. От тогава денят е традиция- провежда се всяка година в първата събота на месец юни. Сред гостите на празника тогава са били председателя на Народното събрание акад. Благовест Сендов, народни представители, кметове на общини. Първата стрелчанска „Царица роза” е Рени Георгиева с подгласнички Мария Мърхова и Недялка Атанасова. Тогава е проведено и първотошествие на младостта, красотата и цветята. През 1996- та година на председателя на НС  е връчено и предложение за приемане на закон за розите.
В община Стрелча има 6 хиляди декара маслодайни рози. 1 000 човека са ангажирани с отглеждането им. За производството на  1 кг. розово масло са необхдими  3.5- 4 тона розов цвят. Годишно в община Стрелча се произвеждат около 1, 5 тона розово масло.
През тази година изкупната цена за килограм розов цвят се движи между 2.60 и 2.70 лв. Добивът е около 500 килограма розов цвят от един декар, което се равнява на средното за страната количество.

Преглед на снимка в оригинални размери
Маслодайнта роза се отглежда в община Стрелча от най- дълбока древност. Предполага се, че е пренесена от Изтока. Най- разпространената маслодайна роза е от вида „Rosa Damascenа”. Според санскритската литература дестилацията и получените при дестилацията продукти, са били познати на старите индийци. Науката сочи, че и персийците също са познавали розовото масло. Първите по- подробни сведения за дестилацията на розите са открити в съчиненията на арабския историк Ибн Халдин.Той твърди, че розовата вода още от 8-ми, 9-ти век е важна търговска стока на персийците, която се продавала в Европа, Китай и Южна Индия.


Новина от Община Стрелча
( http://www.strelcha.bg/news.php?extend.119 )