Новина: Стрелча отбеляза празника си с поредица от разнообразни прояви
(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
понеделник 01 август 2022 - 15:48:15


 Празник на Стрелча
След тържествения водосвет и илинденски курбан  за здраве на 19 и 20 юли, цирковата феерия на 26 юли, Детският празник „Обичам Стрелча с дъх на рози и минерални води“ в Градския парк на 29 юли озари с неподправено  настроение и заряд  кулминацията на Деня на Стрелча на 30 юли.
Преминали през различни творчески предизвикателства, организирани от НЧ „Просвещение-1871“ и Местната комисия за борба с прояви на малолетни и непълнолетни (МКБПМН) , присъстващите деца имаха възможност да се запознаят с труда на полицаите, пожарникарите и работниците по чистотата след разяснителната беседа и личното пребиваване в кабините на специализираните автомобили.
В началото на детския празник кметът на общината инж. Георги Павлов връчи наградите на победителите от конкурсите на Местната комисия по шахмат и рисуване, а именно Николета Нешева за най-добра рисунка и Марина Маринова – победител в шахматния турнир.
Празничният 30 юли започна със станалия вече традиционен турнир по плуване, организиран от Община Стрелча и СК „Шампион – Пазарджик. В различните дисциплини участваха 63 деца от Стрелча, Пазарджик и Панагюрище. Победителите се окичиха с медали, а за всички плувци със спортен хъс инж. Чолаков – управител на „Оптикс“ АД бе осигурил допълнителна награда.
В следобедните часове се проведоха илинденските борби при засилен интерес от участници от Стрелча, Златица, Сестримо, Старосел, Пловдив.
Час преди официалната част на празника председателят на Общински съвет – Стрелча – г-жа Иванка Илиева на специална церемония обяви решението на Общинския съвет за присъждане на почетно звание – „Носител на почетния знак на община Стрелча“ на г-н Ганчо Грозев – директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Инж. Павлов връчи почетния знак, а г-н Грозев прие поздравленията на присъстващите уважавани общински съветници, учители, общинари, кметски наместници и граждани.
По време на тържествената част на празника, чиито гости бяха  народния представител Стефан Мирев и  старши комисар Петко Шотлеков – директор на Областна дирекция на МВР – Пазарджик, кметът на общината инж. Павлов се обърна към стрелчани и гости на града с поздрав, в който подчерта, че развитието на общината е споделена отговорност и дейност на всички стрелчани, обичащи града.
Традицията за присъждане на почетна грамота и парична награда на най-младия и най-възрастния жител на Стрелча бе спазена, като тази година наградата за новороден жител отиде в семейството на Ивет Рашкова Младенова – родена на 06.07.2022 г. , а за дълголетие - при баба Дона Иванова Илиева – призьор за пети път и празнуваща 100-годишен юбилей.
Акцент в тазгодишния празник на Стрелча бе засвидетелстването на признателност към стрелчанските лекари. Предизвикателството на световната пандемия от Ковид-19 и трудните условия на борба с него дадоха повод да осъзнаем  ролята на лекарите в живота ни не само при извънредни обстоятелства, но и за всеки така наречен „нормален ден“.
По инициатива на кмета инж. Павлов и граждани на Празника на Стрелча бяха присъдени почетни отличия за принос в развитието на здравеопазването и грижа към гражданите на Стрелча на общопрактикуващите лекари д-р Златка Божкова, д-р Любка Трифонова- Солакова, д-р Христо Найденов, на управителя на „Уни хоспитал“ – Панагюрище в най-трудните времена на Ковид кризата – д-р Красимира Чачова-Ранчева, на всеотдайния лекар в Спешната помощ д-р Дора Пройчева, на ортопеда и травматолог д-р Николай Николов, на лекаря по дентална медицина д-р Александър Литов, на семейството лекари – д-р Мария Стефанова и д-р Ганчо Стефанов.
Аплодисментите към всеки един от тях изразиха признателността и благодарността на стрелчанската общественост.
По случай Празника на града бе представена възстановка на един стар жътварски обряд, практикуван в Стрелча в последния ден на жътвата – „връзване на брада“, в изпълнение на група „Стрелица“ и с участието на ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“.
Концертната програма започна с музикален поздрав на една млада и обещаваща певица със стрелчански корени – Симона Кръстева, а хороводни изпълнения на оркестър „Калофер“  накараха присъстващите да извият кръшни хора.
Рок програма от групите Abstraction“ и „Interval“ с финал обсипан с празнични фойерверки сложи край на празничния ден.
 
Празник на Стрелча
 
Празник на Стрелча
 
Празник на Стрелча
 
Празник на Стрелча
 
Празник на Стрелча
 
Празник на Стрелча
 
 
 Новина от Община Стрелча
( http://www.strelcha.bg/news.php?extend.3534 )