Новина: ПРАЗНИК НА РОЗАТА 2014
(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
неделя 25 май 2014 - 12:02:22


Първият празник на минералната вода и етерично- маслените култури и 19-ти Празник на розата започна с официална среща на Кмета на община Стрелча Иван Евстатиев и Председателя на Общински съвет- Стрелча Мариана Няголова с делегациите от Русия и Австрия.
Делегацията от побратимения руски град Ессентуки е водена от Андрей Задков- заместник- председател на Съвета на град Ессентуки, а австрийската от кмета на гр. Мархег Гернот Хаупт. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за създаване на контакти за обмен на туристи между трите страни, както и намеренията за побратимяване на Стрелча с австрийския град Мархег.roza14.jpgСлед срещата гостите присъстваха на откриването на минифутболно игрище. „Тренировъчен терен с изкуствена трева за минифутбол  в гр. Стрелча” с размери 25/40 м. по Проект по Наредба № Н – 1 от 08.02.2007г. за условията и реда за финансово подпомагане от Министерството на младежта и спорта на дейности за изграждане, реконструкция и модернизация на спортни обекти и съоръжения и обекти за социален туризъм на стойност 107 095.86 лв.
Новоизграденият терен е с изкуствена трева и е предназначен за тренировка и футболни мачове и ще помогне за развитието на масовия  и аматьорския спорт в общината, както и за успешната тренировъчна дейност на мъжкия футболен клуб „Барикади” и детско-юношеския футболен клуб „Стрелец – Кърпари”. Идеята е да се насърчи физическата активност на младите хора в общината. Съоръжението ще се ползва безвъзмездно от всички жители и гости на града. Теренът се намира на Градския минерален плаж,  в близост до двата минерални басейна, което е предпоставка за масовост не само за спортни, но и за лечебно-възстановителни дейности на спортисти.
Празникът продължи с дегустация на вода от различни минерални извори в Стрелча, разяснения за лечебните свойства на водата, както и със запознаване с балнеолечението в Стрелча.
roza14_1.jpgПредставени бяха избраните Царица роза- 2014г. – Нели Виденова/16г./ и Цар на минералната вода- Бойчо Лулчев/16г./. И двамата са ученици в 9- ти клас на СОУ „Св.св. Кирил и Методий”, специалност Готварство.
Жителите и гостите на града имаха възможност на видят изпълнението на Ученически духов оркестър с ръководител Георги Маринов и Австрийски ловен духов оркестър от гр. Мархег.
19-ят Празник на розата в Стрелча продължи по традиция с ритуала „Розобер”, при който под ритмите на стрелчански песни, посветени на розобера символично се пресъздава труда на хората от този специфичен за града поминък. След ритуала гостите посетиха розоварната, където бяха запознати с начина на преработка на розовия цвят.

Първият празник на розата е отбелязан на 15- ти юни 1996- та година.Организиран е от община Стрелча и „Българска роза- Пловдив” ЕАД. От тогава денят е традиция. Сред гостите на празника тогава са били председателя на Народното събрание акад. Благовест Сендов, народни представители, кметове на общини. Първата стрелчанска „Царица роза” е Рени Георгиева с подгласнички Мария Мърхова и Недялка Атанасова. Тогава е проведено и първотошествие на младостта, красотата и цветята. През 1996- та година на председателя на НС  е връчено и предложение за приемане на закон за розите.
В община Стрелча има 6 хиляди декара маслодайни рози. 1 000 човека са ангажирани с отглеждането им. За производството на  1 кг. розово масло са необхдими  3.5- 4 тона розов цвят. Годишно в община Стрелча се произвеждатroza14_2.jpg около 1, 5 тона розово масло.
През тази година изкупната цена за килограм розов цвят се движи между 2.20 и 2.80 лв. Добивът е около 500 килограма розов цвят от един декар, което се равнява на средното за страната количество.

Маслодайнта роза се отглежда в община Стрелча от най- дълбока древност. Предполага се, че е пренесена от Изтока. Най- разпространената маслодайна роза е от вида „Rosa Damascenа”. Според санскритската литература дестилацията и получените при дестилацията продукти, са били познати на старите индийци. Науката сочи, че и персийците също са познавали розовото масло. Първите по- подробни сведения за дестилацията на розите са открити в съчиненията на арабския историк Ибн Халдин.Той твърди, че розовата вода още от 8-ми, 9-ти век е важна търговска стока на персийците, която се продавала в Европа, Китай и Южна Индия.


Новина от Община Стрелча
( http://www.strelcha.bg/news.php?extend.534 )