Новина: В Стрелча бе открит паметник на Св.Св. Кирил и Методий и килийно училище
(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
неделя 25 май 2014 - 12:20:52


Откриването на паметника и килийното училище са част от тържествата за Първия празник на минералната вода и етерично- маслените култури и 19-ти Празник на розата, както и по повод 170 години светско образование в Стрелча, 70 години от създаването на гимназията и 45 години Стрелча- град и национален курорт.
Идеята за паметника и килийното училище е на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев.pam14.jpgСпециалното участие в ритуала и отдаване на военни почести бе на представителния духов оркестър на военни въздушни сили – гр. Пловдив и 68-ма бригада от специализирани сили- Пловдив.
„Паметниците са белег на нашата национална идентичност, те пазят историята ни за поколенията. Горд съм, че средствата за изграждането на този великолепен паметник, както и за килийното училище са от дарени, без да се използва лев от общинския бюджет.”, каза при откриването кмета на община Стрелча Иван Евстатиев.
Благодарност към всички, направили тази родолюбива идея реалност отправи и директора на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” Ганчо Грозев. Той връчи Грамота и юбилеен плакет на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев.
„Светите братя са изобразени с позлатени ореоли, като символ на тяхната святост. Паметникът е месингов, с височина 2.20м. и тежи около 1 тон. Поставен е върху постамент от червен гранит. Лицата на двамата светци са човечни и одухотворени. Благодаря на всички, които помогнаха този паметник да стане реалност”, каза скулпторът Спас Киричев.
От името на руската делегация Андрей Задков- зам.- председател на съвета на гр. Ессентуки подари уникална икона на светите братя, изографисана в Русия.
pam14_1.jpgПаметникът бе осветен от Негово високо благоговейнство протойерей Атанас Манолов, техни благоговейнства отец Румен и отец Богомил от Пловдивската митрополия и протойерей Стефан Табаков от храм- паметник „Св. Архангел Михаил”.
Малко по късно в двора на „Св. Арханел Михаил” бе открито и възстановеното килийно училище. То е изградено само за 40 дни и е едно от малкото в страната.
„Възстановяването на Килийното училище е една от инициативите на общинското ръководство и стрелчанската общественост с идеята да бъдат съхранени църковно-просветителските традиции от Българското Възраждане. Самата сграда е уникална по своето изпълнение, защото пресъздава в реални граници обучението в килийните училища през тоз период„, каза кметът Иван Евстатиев. На откриването присъства зам.- областен управител Диана Варникова, общински съветници, жители и гости на града.
На тържествена сесия на Общински съвет- Стрелча със званието Почетен гражданин бе удостоен Иван Ильов. Отличието бе връчено от кмета на общината за приноса на Иван Ильов в благоустрояването на община Стрелча и мащабна дарителска дейност.pam14_2.jpg
Жителите и гостите на града имаха възможност да се насладят на изпълненията на духов оркестър и мажоретен състав „Димитър Мечев”Велинград, както и да наблюдават традиционното шествие на младостта, красотата и цветята, спектакъл на минералната вода  концерт на Детска гайдарска школа- Калофер и Берковската духова музика. Празникът завърши с илюминации.

pam14_3.jpg


Новина от Община Стрелча
( http://www.strelcha.bg/news.php?extend.535 )