Новина: Традиционните конни състезания в Стрелча събраха близо 60 участници
(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
понеделник 01 април 2013 - 14:49:24


За пореден път Стрелча беше домакин на традиционните конни състезания. Те се проведоха в събота, 16 март, на стадиона в Спортния комплекс и са посветени на Тодоровден, който тази година се празнува на 23 март.
Въпреки студеното време в състезанието се включиха рекорден брой участници от цялата страна – 56. Кметът на Стрелча Иван Евстатиев откри официално състезанието и поздрави участниците и зрителите. Атракцията на проявата беше Петър Шарков с двуколка.Организатор на събитието е Община Стрелча и Инициативен комитет. Участниците премериха сили в различни дисциплини- сила, бързина, красота.

В категорията за сила са в зависимост от килограмите на животните бяха разпределени в 4 категории.

В Категория „Бягане” победител е Николай Кънев с кобила Анабел от Казанлък. Наградата за „Най-красив кон”спечели Петър Шарков с.Овчеполци с кон Гигант. Петър Шарков спечели с Гигант тази титла и миналата година. Наградата „Най-красиво магаре” беше поделена между Николай Станев с Ивана от Панагюрище и Цанко Цанчев с  Краса от Стрелча. В категория „Теглене до 450кг.” победител Бисер Зайров от с. Костандово с кон Охрид. В категория „Теглене от 450 – 650кг.” пръв е Неделко Манолов от с.Карлиево, община Златица, с кон Актрос. В следващата силова категория - „Теглене от 650- 800кг”, победител е Мартиен Боев от гр. Кнежа с кон Вито и в последната категория - „Теглене над 800кг” титлата спечели Валентин Борисов от София с кон Брабус.

Благодарение на кмета  на община Стрелча Иван Евстатиев  и дарителите бе осигурен награден фонд от 4 000 лв.

Амбицията на общинското ръководство  е през следващата година състезанията да станат национални.

На снимките горе: Носителите на титлите най-бърз и най-красив конНовина от Община Стрелча
( http://www.strelcha.bg/news.php?extend.6 )