Новина: Стрелча отбелязва за 45-ти път своя празник
(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
събота 02 август 2014 - 17:32:24


 „Днес отбелязваме за 45- ти път Празника на Стрелча. През 1969- та година Стрелча е обявен за град и национален курорт. Затова в дни като този още повече осъзнаваме колко много ни свързват гордото историческо минало, посланията, мъдростта и духът на предците ни! Заедно успяваме въпреки трудностите да продължим да превръщаме Стрелча и общината в предпочитано място за живеене.”, поздрави присъстващите кметът на общината Иван Евстатиев.На Празника на Стрелча Кметът на общината Иван Евстатиев спази традицията и връчи грамоти и награди на най- младия и най- възрастния жител- Николай Стоянов /роден на 23 юли 2014г./ и Стойна Динчева /родена на 27 януари 1919 г./.
По предложение на кмета Иван Евстатиев с решение на Общинския съвет бе приет Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ в размер на 500 лв. за всяко новородено дете в общината. На празника на града 20 деца получиха еднократната финансова помощ. До момента общината е изплатила   25 500  лева.
Общинска администрация Стрелча отпусна еднократно 680 лв. на ученици от община Стрелча в клуб „Таекуон-до Стрелча” с ръководител Здравко Еров - Цветомира Иванова Площакова, Ивет Радкова Иванова, Добри Ганчев Байков, Мирела Якова Петрова, Соня Цветанова Филипова, Гаврил Ангелов Христосков, Петър Василев Иванов, Мария Георгиева Няголова, Цвета Василева Благова. Те са кандидатствали за еднократно финансово стимулиране в направление спорт и отговарят на критериите по Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби от община Стрелча,  приета с Решение № 63/25.01.2012г. от ОбС –Стрелча.
Сумата от 220 лв. бе дарена на Клуб „Таекуон-до” от Георги Джангъров – общински съветник и председател на управителен съвет на  Земеделска Кооперация „Съзнание” с. Смилец.

По повод празника на град Стрелча Общинска администрация организира турнир по тенис на маса и шах и конкурс „Аз обичам моя роден град”. Победителите бяха наградени с грамоти и парични награди от Иван Евстатиев – кмет на община Стрелча.

ШАХ ТУРНИР
1. място –Светослав Николов
2. място- Петър Роглеков
3. място – Константин Динев
    Най- малък участник – Иван Стойков

ТЕНИС ТУРНИР
1-во място – Константин Динев
2-ро място – Найден Георгиев
3-то място – Петър Роглеков
        Най- малък участник – Никола Радев

АЗ ОБИЧАМ МОЯ РОДЕН ГРАД
Категория „Фотография” 1-во място – Ирена Белухова
Категория „Изобразително изкуство” – 1-во място – Любослава Кузловски, 2- ро място – Мария Ублекова, 3-то място – Стойка Панова.
Категория „Литературно произведение” – 1-во място – Мария Терзийска, 2-ро място – Николина Кесова.
        
По идея на кмета Иван Евстатиев в близост до Минералната баня бе открит павилион за сувенири. От тук всеки гост и жител на Стрелча  може да си закупи сувенир, книга, вестник, свързани с града. Ремонтът на павилиона е направен от БКС и ОИ- Стрелча.
И тази година в чест на празника на града ни самодейните състави при НЧ „Просвещение 1871” гр. Стрелча, НЧ „Зора 1928” с.Дюлево, НЧ „Г. Михайлов – Силата 1908” с. Смилец,  НЧ „Фар 1937” с.Свобода, НЧ „Отец Паисий 1936” с. Блатница се включиха в кулинарна изложба на традиционна балканска и славянска кухня. В инициативата се включи и
 персонала на Домашен социален патронаж Стрелча. На победителите бяха връчени грамоти и плакети.
За май- малките жители и гости на общината бе подготвена детска програма.
Фолклорна програма представиха  самодейните състави на община Стрелча при Народните читалища „Просвещение 1871” гр. Стрелча, „Зора 1928” с.Дюлево, „Г. Михайлов – Силата 1908” с. Смилец,  „Фар 1937” с.Свобода, „Отец Паисий 1936” с.Блатница, както и  Самодейна група „Стрелица” с ръководител Георги Маринов, Фолклорна група „Рождество” с ръководител Йота Стоянова и Фолклорен певчески състав с ръководител Елена Милева.

*-*-*-*-
„Община Стрелча има одобрени проекти за 1 млн. 175 хил.лв. по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Благодарение на тези средства извършваме ремонти, които са от изключително значение за нашата община.”, каза при откриването на реконструираната водопроводна мрежа в гр. Стрелча на ул. "Трети март", ул. "Победа", ул. "Мир", ул. "Труд" в ромския квартал кметът на община Стрелча Иван Евстатиев. Малко по- късно бе открито и новото кръгово движение на площад „Оборище”.

*-*-*-*-
На тържествена сесия на Общински съвет- гр. Стрелча със званието „Носител на почетния знак на община Стрела” бe удостоен Димитър Пенчев за принос в развитието на културното, литературното, просветителското и краеведското дело в Стрелча.
Със званието „Почетен гражданин на Стрелча” бе удостоен посмъртно Геро Грозев за приноса му за обявяването на Стрелча за град и национален курорт през 1969 г., за построяването и оборудването на новата читалищна сграда, както и за развитието и благоустрояването на града.
Званието „Почетен гражданин на Стрелча” бе присъдено и на Кмета на община Стрелча Иван Евстатиев за изключителен принос в благоустрояването и съществена промяна в облика на община Стрелча, за последователната му дейност в областта на  просветата и културата в България и чужбина, както и за активната му социална и инвестиционна политика.
След тържествената сесия на Общински съвет- Стрелча бе открита Алея на бележитите стрелчани. Първите петима, които намериха място в пантеона на славата са Георги Найденов, Геро Грозев, инж. Нешо Топалов, проф. Костадин Иванов и Епископ Рафаил Попов.  
В Исторически музей- Стрелча бе подредена изложба на аржентински фотографи. На откриването й бе Н.Пр. посланикът на България в Аржентина Максим Гайтанджиев, който поздрави всички с празника.
Гости на празника бяха зам.- областните управители на Пазарджик Диана Варникова и Юмер Хамза.
Идеята за изграждането на Алея на бележитите стрелчани е на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев, като тя е проектирана да се добавят още имена на личности, свързали живота си с града.
Пак по идея на кмета на общината бе открита и магерница към храм- паметник „Св. Архангел Михаил”. Целта е при извършване на църковни обреди и ритуали да има помещение до църквата, в което да се събират християните, както и да се предлага църковна храна. Магерницата е изградена изцяло от дарения.
В програмата се включиха децата от ОДЗ «Д-р Стайко Стайков», Мажоретен състав от гр. Панагюрище, танцов клуб «Пъстро хоро».
На търцествена церемония с решение на УС на Фондация "Човешките ресурси в България и евроинтеграцията" и редколегията на сп. "Фондове Програми Проекти" Иван Евстатиев – кмет на община Стрелча бе удостоен с Национален приз "Златно евро". Отличието  се връчва за принос в управлението на евросредства за преустройството на централната част на гр. Стрелча и създаване на европейска среда за живеене.
Призът бе връчен от Дияна Грозева, отговорен редактор на списание "Фондове Програми Проекти" и заместник- председател на Фондация "Човешките ресурси в България и евроинтеграцията".

 Жителите и гостите на Стрелча имаха възможността да се насладят на изпълненията на Кирилов и незабравимите изпълнения на музикантите от „Диана Експрес”.
Празникът завърши с илюминации.
Новина от Община Стрелча
( http://www.strelcha.bg/news.php?extend.605 )