Новина: В СТРЕЛЧА ЩЕ БЪДЕ ВРЪЧЕНА ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „БОГДАН ОВЕСЯНИН”
(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
петък 21 ноември 2014 - 12:19:58


Днес /21.11.2014 г./ в 17.30 часа ще бъде връчена Националната литературна награда „Богдан Овесянин” в Младежки център- Стрелча.
Преди това- в 14.00 часа в с. Смилец ще бъде представен документалния филм „Навътре в камъка”, посветен на твореца Иван Динков. Иван Динков бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Стрелча” през 2011- та година, родом е от с. Смилец.
----------------------
БОГДАН ОВЕСЯНИН

По повод  юбилейното честване на 70 години от основаването на гимназията в Стрелча, израз на признанието към личността и таланта на твореца и пръв директор на гимназията  в Стрелча Богдан Овесянин бе учредена Национална Литературна награда „Богдан Овесянин”, приета с решение №877/25.09.2014 г. на Общински съвет – Стрелча.

Богдан Овесянин е изтъкнат български поет, който утвърждава името си през тридесетте години на 20 век. Неговата поезия е не само летопис на героичното минало, но и жизнен импулс на настоящото и бъдещето. Неговата поезия има подчертано социален характер. В нея са изобразени бедственото положение на народа, революционния подем на работническата класа и нейните борби, както и прогресивната позиция на българската интелигенция. Особено ценни са и произведенията на Овесянин за деца и юноши.
БОГДАН ОВЕСЯНИН е първият директор на новооткритата гимназия в Стрелча след 9 септември 1944г. Тактичен, внимателен и възпитан ТОДОР НАТОВ се отнасял с учителите, които го обкръжавали. А учениците обичал от цялата си душа, към тях  бил взискателен и великодушен – поощрявал ги и награждавал.
Богдан Овесянин пише голям брой произведения за възрастни и за деца, пропити с дълбока синовна обич към народа и родината. Поезията му е жизнерадостта и оптимистична. В нея се чувства вярата в щастливото бъдеще. Тя извира от дълбините на едно добро и честно сърце. Овесянин е олицетворение на доброта, честност и другарска преданост.
Богдан Овесянин е от ония личности, чийто живот и дело оставят светла диря, която продължава да сияе и след смъртта им с блясъка на несъмнено дарование, висока гражданска доблест и синовна преданост към народа. Животът му е отредил място между онези, които не се забравят, тъй като са посели в него семена на прекрасното, бодрото, водещото напред.
За община Стрелча е престижно учредяването Национална литературна награда на името на Богдан Овесянин. Тя ще популяризира и него като поет и Стрелча, която той така много е обичал и възпявал.

Бунтовна Стрелча, майко моя,
Село на бунт и тишина,
Където даже и в покоя
Плющят размирни знамена.
--------------------------------

 Стрелча се прекланя пред таланта и делото на поета и гражданина Богдан Овесянин и му отрежда за вечно жилище най-хубавия си кът -  "Братската могила".
Всяка година на 11 октомври  учениците и гражданите на Стрелча му отдават заслужена почит.

Комисия  в състав:
Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели - София
Христо Ганов- главен секретар на Съюза на българските писатели - София
Мариана Няголова – учител по български език и литература в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, председател на НЧ „Просвещение 1871” – Стрелча  разгледа и обсъди предложенията за Националната литературна награда „Богдан Овесянин”. Победителят ще бъде обявен на тържествена церемония.Новина от Община Стрелча
( http://www.strelcha.bg/news.php?extend.731 )