Новина: Започна розобера в Община Стрелча
(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
понеделник 13 май 2013 - 16:04:27


В община Стрелча има около 6 хиляди декара маслодайни рози. Близо 1 000 човека са ангажирани с отглеждането им.
Тази година началната изкупна цена за килограм розов цвят започна от 3. 20 лева - една от най- високите през последните години. В община Стрелча розов цвят се изкупува от 10 фирми. Повечето са от Пловдив, Казанлък и Карлово.rozober2013.jpgЗа производството на  1 кг. розово масло са необходими  3.5- 4 тона розов цвят. Годишно в община Стрелча се произвеждат около 1, 5 тона розово масло.
През 2012- та година изкупната цена за килограм розов цвят беше между 2.60 и 2.70 лв. Добивът варираше от 500 до 800 килограма розов цвят от един декар, което се равнява на средното за страната количество. През миналата година са достигнати и количества от 1 тон на декар.
Насажденията с лавандула в община Стрелча през 2013 са 2 500 декара. През 2012- та година килограм лавандула е струвал  средно по 1 лев за килограм. Същото количество масло от лавандула е струвал 120 лева.
За „Царица роза- Стрелча 2012г.” бе избрана Ваня Ублекова, на 16 години, ученичка в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.
През 2013- та година Празникът на розата ще бъде на 1- ви юни /събота/.

Първият празник на розата е отбелязан на 15- ти юни 1996- та година.Организиран е от община Стрелча и „Българска роза- Пловдив” ЕАД. От тогава денят е традиция- провежда се всяка година в първата събота на месец юни. Сред гостите на празника тогава са били председателя на Народното събрание акад. Благовест Сендов, народни представители, кметове на общини. Първата стрелчанска „Царица роза” е Рени Георгиева с подгласнички Мария Мърхова и Недялка Атанасова. Тогава е проведено и първото шествие на младостта, красотата и цветята.
Маслодайнта роза се отглежда в община Стрелча от най- дълбока древност. Предполага се, че е пренесена от Изтока. Най- разпространената маслодайна роза е от вида „Rosa Damascenа”. Според санскритската литература дестилацията и получените при дестилацията продукти, са били познати на старите индийци. Науката сочи, че и персийците също са познавали розовото масло. Първите по- подробни сведения за дестилацията на розите са открити в съчиненията на арабския историк Ибн Халдин.Той твърди, че розовата вода още от 8-ми, 9-ти век е важна търговска стока на персийците, която се продавала в Европа, Китай и Южна Индия.


Новина от Община Стрелча
( http://www.strelcha.bg/news.php?extend.94 )