Община Стрелча

Навигация

English

Забележителности

Сред полегатите хълмове и вековни дървета в подножието на Същинска Средна гора, на територията на община Стрелча, са се запазили уникални природни забележителности и археологически паметници. Те са не само притегателно място за съвременните туристи, но и спомен за хората, живели по тези земи и историческите епохи, оставили своя отпечатък върху Стрелча и околностите й.

Стрелчански скални образувания

Огромните гранитни колоси и зъбери, с причудливи форми на замъци и кули, се издигат на север и североизток от града. Живописните скали са разпръснати на групи в седем местности — Грекински гьол, Гораница, Гарванов камък, Турчанов камък, Арабушка поляна, Киселицата, Габровица. Стрелчанските скални образувания са поставени под закрилата на Закона за защита на природата.

Тракийски култов комплекс — Хероон „Жаба Могила“

Жаба Могила датира от V в. пр. Хр. — времето, когато бесите властвали в земите край Стрелча. Комплексът се състои от две съоръжения — гробница–мавзолей и светилище–храм. Гробницата е двукамерна и в нея са открити колесница, три конски скелета с амуниции и 9 обърнати с дъната нагоре глинени съда. На северозапад от гробницата е светилището. То е с три помещения, разположени във формата на буквата „Г“ с обща площ от 25 кв.м.

Средновековна крепост „Стрелчанско кале“

Крепостта се намира на 2,5 км от града, на десния бряг на р. Стрелчанска Луда Яна, в местността Галата. Построена е през ІX в. и е използвана до ХІV в. Внушителните й 8–метрови защитни стени са се запазили и до днес. До нея се стига по приятен маршрут за около 40 минути.

Стрелча предизвиква интереса на посетителите си и с комплекса къщи в автентичен възрожденски стил, с останките от римско селище в околностите и останките от десетки тракийски светилища, антични друмове и мостове, разпръснати из местността.

Исторически музей — Стрелча

В центъра на града се оформя музеен комплекс с реставрирани къщи, в които са разположени експозициите на музея:

 • Къщата на чорбаджи Нешо Грозев — двуетажна масивна сграда със застроена площ 82,5 кв.м. В нея са разположени три отдела: „Археология“, „Българските земи ХV–ХІХв.“ и „Художествен“.
 • Неделева къща — с просторна изложбена зала, в която се провеждат различни мероприятия, както и временни изложби на музея.
 • Административна сграда на музея.

Работно време: 8,30–12,00 и 13,00–17,30 /без почивен ден/.

За контакт: бул. „България“ 80 тел.: (03532) 35 33
 • Местност Гарванов камък

  Местност Гарванов камък

 • Паметник на Васил Левски

  Паметник на Васил Левски

 • Тракийска гробница Жаба-Могила

  Тракийска гробница Жаба–Могила

 • Стрелчанско кале

  Стрелчанско кале

 • Исторически музей - Стрелча

  Исторически музей — Стрелча