Община Стрелча

Навигация

English

Природа

Стрелча е разположена в подножието на южните полегати склонове на Същинска Средна гора, на 475 м надморска височина. В китна долина на територията на общината и през самия град се вие живописната р. Стрелчанска Луда Яна, а на север и североизток от Стрелча, сред вековна гора, се издигат причудливите форми на природния феномен Стрелчански скални образувания.

Територията на община Стрелча е 225 кв. м. и включва гр. Стрелча и четири села — Дюлево, Смилец, Блатница и Свобода. Земеделските земи са 135 325 дка, като 96895 дка са обработваеми. Горите са 82252 дка. На север община Стрелча граничи с община Копривщица, на изток — с община Хисаря, на юг с община Пазарджик и на запад — с община Панагюрище.

Климатът в района е съчетание на планински и умерено-континентален, а меките зими и прохладното лято заедно с уникалните почвени характеристики създават изключително благоприятни условия за отглеждане на маслодайна роза и производство на най–качественото розово масло в България.

Освен аромат на рози, в областта се долавя и полъха на лавандула от обширните поля с насаждения, които осигуряват производството на първокласни етерични масла.

Главни водосборни реки в общината са Стрелчанска Луда Яна и Калаващица. Изградени са и 10 язовира: по два в Стрелча и Дюлево и по три в Смилец и Блатница. Те се използват за напояване и рибовъдство.

Стрелча разполага с три минерални извора с температура от 23 до 45 градуса с доказани балнеоложки качества. Водата е слабоминерализирана, хипертермална, сулфитна–хидрокарбонатна — натриева, флуорна и радиоактивна. Без цвят и мирис, с приятен вкус, тя е средство за лечение на редица болести.

 • Изглед към Средна гора

  Изглед към Средна гора

 • Същинска Средна гора

  Същинска Средна гора

 • Поглед към гр. Стрелча

  Поглед към гр. Стрелча

 • Лавандула

  Лавандула

 • Маслодайна роза

  Маслодайна роза