Община Стрелча

Навигация

English

Икономика

Развитието на туризма в района на Стрелча е приоритетна задача за общината. Със своите уникални историко–географски характеристики, природни и исторически забележителности, минерални извори и розови насаждения Стрелча е курорт от национално значение и райско кътче за българските и чуждестранни туристи.

Розовите градини на Стрелча обхващат над 3000 дка — това е най-големият розопроизводителен район в България, като на територията на общината се произвежда най-качественото розово масло в страната. Освен розите, в последните години в района на Стрелча успешно се отглежда лавандула, от която се извлича първокласно етерично масло.

Географското положение на Стрелча и благоприятното съчетание на климатични и почвени характеристики дават възможности за развитието на земеделието в района и производството на екологично чисти продукти.

На територията на града работи и оранжерия, „Жасмин Агро“ ООД, в която на 209 дка със съвременни и ефективни технологии се произвеждат зеленчуци за българския и чуждестранния пазар. Полупланинският район на Стрелча, тучните ливади и пасища позволяват развитието на животновъдство.

Промишлеността в общината е представена предимно от малки и средни предприятия за преработка на млечни продукти, изваряване на етерични масла и хлебопроизводство.

Развита е оптичната промишленост, като „Оптикомеханичен завод“ е основен производител на корекционни лещи в България и единствен — на астигматични и рецептурни. „РОКВОРК“ се занимава с обработка на камък и създаване на каменни облицовки, както и с изработване на рамки за очила. В района на Стрелча е развит добивът и преработката на фелдшпат.

Транспортната инфраструктура на общината е добре развита, с удобни пътища, които я свързват със София, Копривщица, Панагюрище, Пловдив, Пазарджик, Хисаря и Карлово. Разстоянието от Стрелча до магистрала „Тракия“ е 45 км. Най-близкото летище е в Пловдив и е отдалечено на 60 км.

 • Корекционни лещи

  Корекционни лещи

 • Лавандулови насаждения

  Лавандулови насаждения

 • Насаждения с маслодайна роза

  Насаждения с маслодайна роза

 • Околностите на гр. Стрелча

  Околностите на гр. Стрелча

 • Оранжерия на Жасмин ЕООД

  Оранжерия на Жасмин ЕООД

 • Розобер

  Розобер