Община Стрелча

Навигация

English

Култура

Историческото наследство и прекрасната природа са оставили своя отпечатък върху духа и традициите на стрелчани. В града от 1904 г. се издига храм–паметник „Св. Архангел Михаил”. Върху каменни плочи на фасадата му са изписани имената на всички загинали от Априлското въстание до Втората световна война. В приказните околности на Стрелча има още два параклиса — „Св. Петка“, и „Св. Георги“, в които на празници се отслужват литургии.

Вече над 130 години в Стрелча са отворени вратите на Народно читалище „Просвещение“, създадено през Възраждането по идея на Апостола на свободата Васил Левски. Библиотеката е с богат библиотечен фонд. Към читалището действат и различни самодейни състави, фолклорни хорове, театрален колектив, литературен клуб, клуб по краезнание, школи по английски език, компютри и солфеж.

Фолклорният състав на гр. Стрелча е носител на десетки отличия, златни медали и почетни грамоти от регионални, областни и национални събори и фестивали. Сред тях са Националният събор в Копривщица, българският събор „Рожен 2000“, Вторият национален конкурс за изпълнители на български народни песни „Атанаска Тодорова — Чирпан — 99“, както и Старопланинският събор „Балканфолк — Велико Търново — 2000“.

Освен в България, фолклорният състав към читалището е провел успешни турнета зад граница — през 1991 г. в Истанбул — Турция, през 1993 г. в Скопие, Битоля и Охрид — Македония, през 1995г. в Белфос, Страсбург и Париж — Франция. Изпълнения му са излъчвани по Баварската телевизия — Мюнхен, Българската национална телевизия, радио Пловдив, Българско национално радио и Кабелна телевизия — Пазарджик.

Традиция за Стрелча е пролетният Празник на розата, известен в цялата страна. Той е не само символ на красотата, пренесена през вековете до наши дни, но и част от душевността на стрелчанина, традициите и начина му на живот. Празникът започва с ритуален розобер и продължава с избор на Царица на розите. Традиционни са и Празникът на града — на Илинден и съборите на четирите съставни села.

Образованието подрастващите получават в НУ „Паисий Хилендарски“, със 160–годишна история, където учат над 250 деца от първи до четвърти клас и в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с 60–годишна история, в което се обучават 300 ученика. Най-малките жители на Стрелча се възпитават и растат в китната детска градина „Д–р Стайко Стайков“.

 • Параклис Св. Петка

  Параклис Св. Петка

 • Празник на розата

  Празник на розата

 • Самодеен ученически състав

  Самодеен ученически състав

 • СОУ Св. Св. Кирил и Методий

  СОУ Св. Св. Кирил и Методий

 • Фолклорен състав към читалище Просвещение

  Фолклорен състав към читалище Просвещение

 • Храм-паметник Св. Архангел Михаил

  Храм–паметник Св. Архангел Михаил